8 “EVERGREEN” TEHNIK ZA TOP KONVERZIJE PRODAJNIH STRANI

Top konverzije prodajnih strani prinašajo več denarja

Konverzije prodajnih strani so ključne za uspeh vaše spletne trgovine, saj se večina vaših strank na prodajnih (produktnih) straneh odloči, ali bodo vaš izdelek kupile, ali pa ne.

Navkljub pomembnosti konverzije, pa so prodajne strani prevečkrat zapostavljen del prodajnega lijaka. Veliko lastnikov spletnih trgovin se namreč bolj osredotoča na izboljšanje zadnjih dveh korakov (košarica, blagajna), pa čeprav večina strank do tja niti ne pride. 

Zato vam svetujem, da se začnete osredotočati na prodajne strani. Poglejmo si nekaj “evergreen” tehnik za izboljšanje konverzije prodajnih strani.

1. Ne čakajte, da bi ljudem vzbudili zanimanje

Čeprav bi morda želeli na prodajnih straneh predstaviti veliko pomembnih podrobnosti o izdelku, potencialnih strank ne smete preobremeniti.

Zato jim na enostaven način pojasnite, čemu je izdelek namenjen, kaj so njegove odlike in dodana vrednost za stranko.

BOOM! By Cindy Joseph to načelo s pridom uporablja, saj v enem samem odstavku, pod naslovom izdelka, jasno povzame njegove glavne sestavine in koristi, ki so nato bolj podrobno opisane in predstavljene v nadaljevanju opisa izdelka, skupaj z ostalimi elementi močih prodajnih strani.

Na začetku prodajne strani je torej pametno imeti “hiter pregled” izdelka, saj tako pri stranki vzbudite takojšnje zanimanje zanj in preprečite, da bi predčasno zapustila vašo spletno trgovino. 

2. Svoje stranke morate znati razumeti

Ko pripravljate vsebino svoje prodajne strani, ne pozabite, da obstaja tesna povezava med izdelkom, motivacijo vaše stranke za nakup ter strahom, zaradi katerega lahko odlaša z nakupom.

Pri SlideBelts se zavedajo, da imajo njihovi kupci veliko več vprašanj o funkcionalnosti, kot pa o samem videzu izdelka. Videz pasu zato prikažejo le z eno kvalitetno sliko, kar jim omogoča več prostora za razlago uporabnosti in prednosti izdelka. Slednje pa je bistvenega pomena za pomoč strankam pri prepoznavanju vrednosti izdelka.

Pomembno je, da razumete motivacijo svojih strank za nakup vašega izdelka, njihove pomisleke ter skrbi. Slednje morate znati na pravilen način rešiti, zato ne opišite samo značilnosti vašega izdelka, temveč predvsem poudarite njegove koristi za stranko.

3. Jasno poudarite “CTA” gumb

Zdi se očitno, pa vendarle je jasen poziv k nakupu (“CTA – call to action”) za marsikatero spletno trgovino »španska vas«, zaradi česar konverzije prodajnih strani močno trpijo.

Te bodo vedne slabe, če je nakupni proces za stranko zapleten. Tega gumba nikakor ne sme zgrešiti ali ga predolgo iskati. Pri tem pazite, da vaš poziv ne bo preveč kičast ali v nasprotju z dizajnom spletne trgovine.

Vermilyea Pelle s prikazom “CTA” gumba na vrhu strani ne ogrozi svojega elegantnega in minimalističnega dizajna, s katerim dodatno izpostavi ročno izdelane torbe. Zaradi kontrasta med črno barvo gumba in belo podlago ter preprostega jezika – ne izumljajo tople vode za CTA gumb – je pot do blagajne enostavna.

4. Na ključnih straneh aktivirajte klepet v živo

Klepet v živo omogoča potencialnim strankam, da hitro dobijo odgovore na svoja vprašanja ter se z vami osebno povežejo.

Ko se odločijo za uporabo klepeta v živo, je to vaša priložnost, da jim pomagate tam, kjer imajo največ pomislekov. To jim olajša odločitev za nakup, kar za vas posledično pomeni boljše konverzije prodajnih strani.

Hkrati pa da klepet v živo vašim potencialnim strankam vedeti, da ste lahko dostopni, zato je vaša spletna trgovina bolj vredna zaupanja.

Tudi če vaši obiskovalci ne uporabljajo pogovora v živo, bodo bolj zaupljivi do vas ter se bodo raje vrnili v vašo spletno trgovino.

Primer uporabe klepeta v živo
Klepet v živo naj bo orodje, s katerim pomagate svojim strankam v dilemi.

Pri tem vam ni treba biti prodajalec; bodite čim bolj ustrežljivi, prijazni in odkriti. Na primer, klepet v živo se pri ThirdLove ujema z njihovim poslanstvom, kjer svojim strankam pomagajo najti ustrezen nedrček.

5. Dopolnite slike z videoposnetki ali GIF-i

Ena od slabosti nakupovanja na spletu je ta, da izdelka fizično ne vidimo, se ga ne moremo dotakniti in ga občutiti.

Zato mora vizualna podoba izdelka narediti izredno močan vtis na vaše stranke. Takšnega, da bi slednje imele vsaj približno podobno izkušnjo, kot če bi obiskali klasično trgovino.

Vizualni prikaz izdelka seveda niso samo slike, ampak so tudi videoposnetki, GIF-i, infografika. Njihova funkcija pa ni samo ta, da izdelki na njih dobro izgledajo, temveč morajo tudi nasloviti vprašanja in pomisleke vaših strank ter jim pomagati, da se lažje odločijo za nakup.

Storq, ki prodaja oblačila za nosečnice, poudarja njihove mehke, udobne materiale in uporablja videoposnetek žensk, ki nosijo njihova oblačila. Tako svojim strankam pokažejo, kako njihovi izdelki izgledajo v realnosti.

Videoposnetki in GIF-i ne rabijo biti dolgi in zapleteni. Lep primer je KeySmart, kjer za prikaz svojega izdelka uporabljajo preprost animirani GIF, brez zvoka. Verjamem, da statična slika ali niz slik vsekakor ne bi imela istega učinka.

6. Dodajte mnenja strank ter izpostavite osebne zgodbe (»social proof«)

Pridobite mnenja uporabnikov

“Social proof” ima poleg jasnega CTA gumba največji vpliv na konverzije prodajnih strani.

Dejstvo je, da mnenja uporabnikov vzpostavljajo zaupanje potencialnih strank v vaš izdelek, ne glede na to, v katero kategorijo ta spada.

Skoraj 95% kupcev pred nakupom prebere mnenja uporabnikov, kar pomeni, da je ta element ključen za vzpostavitev zaupanja in nakup.

Dobra priporočila se osredotočajo na resnične ljudi in na jasen način predstavijo zgodbo o življenju pred in po uporabi izdelka.

Luxy Hair izdelki neposredno vplivajo na videz njihovih strank. Zato da bi vzpostavili zaupanje z navdušenjem predstavijo zgodbe svojih kupcev – kako je potekala njihova preobrazba in kakšne so bile njihove izkušnje z izdelkom.

Podobnega koncepta se poslužujejo tudi pri že omenjeni BOOM! By Cindy Joseph, kjer imajo veliko videoposnetkov, osebnih zgodb ter izpovedi zadovoljnih uporabnikov. Pri tem so šli še korak dlje, saj so njihove izjave zpostavili nad naslov posameznega izdelka. 

7. Jasno izpostavite jamstva, lastnosti in prednosti izdelka

Vsa potrdila ali pomembne značilnosti vašega izdelka, kot so varnost, kvaliteta materialov in izdelave na prodajnih straneh nikakor ne smejo manjkati. Te stvari lahko enostavno dodate v opis izdelka, še bolje pa je, da jih vizualno izpostavite s pomočjo ikon ali značk.

Na primer, lastnosti “Narejeno v EU” ali “Visoka Kvaliteta” bi veliko bolje delovale kot lično oblikovane značke, kot pa suhoparni točki v opisu izdelka.

Vrednost teh značk je namreč ta, da strankam hitro pomagajo odpraviti skrbi (npr. če je nekdo alergičen na gluten in potrebuje izdelek brez glutena).

Če se ne sklicujete na uradno organizacijo ali standard, lahko oblikujete lastne značke, ki preprosto strnejo pomembne lastnosti vašega izdelka.

Takšen primer je Primal Pit Paste, ki s pomočjo značk na jasen in enostaven način vizualno povzame lastnosti in sestavo svojih izdelkov.

8. Premišljeno ponudite dodatne izdelke (»upsell«, »cross-sell«)

Cilj prodajne strani je prodaja. Vendar mnogo spletnih trgovcev to razume preveč dobesedno in svoje potencialne stranke obremenjujejo s pretirano dodatno ponudbo. S tem pa dosegajo nasproten učinek, saj jih le strašijo ter tako kvarijo konverzije spletnih strani.

Če vključite preveč sorodnih izdelkov in oglasnih banerjev na prodajno stran, pa lahko ta izpade preveč agresivno in neprofesionalno. To zmanjša osredotočenost stranke in jo lahko odvrne od nakupa.

Da bodo potencialne stranke ostale osredotočene na izdelek, ki ga pregledujejo, prikažite ali ponudite le tiste izdelke, ki bi “naravno” in logično sodili zraven. Na primer, če prodajate kavo, ponudite lične kavne skodelice.

To ne pomeni, da morate ponuditi le en dodaten izdelek. Ponudite jih lahko več, pri tem pa pazite, da ne zapolnite celega prostora, ki ga imate na voljo. Pozornost stranke mora biti na iskanem izdelku, ne na dodatni ponudbi.

Primer upsella na prodajni strani
Na prodajni strani ponudite le logične dodatke.

Super primer je spletna trgovina Slyde, ki prodaja ročne deske za surfanje ter na prodajni strani izpostavlja samo najpomembnejše in logične dodatke zanje.

Ustvarite prodajne strani, prilagojene za konverzije

Uporabite zgornje tehnike za izboljšanje konverzije prodajnih strani. Slednje so gonilna sila vaše spletne trgovine. V primeru, da so slabo predstavljene ali na njih vlada zmeda, lahko to odvrne vaše potencialne stranke od nakupa ter vas prikrajša za vaše prihodke.

Če se boste potrudili in ustvarili prodajne strani, namenjene vašim strankam, boste ustvarili dodano vrednost, ki vas bo zagotovo ločila od konkurence. Več truda boste vložili v to, bolj bodo potencialne stranke zainteresirane za vaše izdelke in vašo blagovno znamko.

Včasih ima lahko najmanjša ali najenostavnejša sprememba velik vpliv na konverzije prodajnih strani. Začnite z močnimi idejami, jih testirajte ter bodite konsistentni – opazili boste, da vaše prodajne strani potencialne stranke spreminjajo v kupce bolje kot kadarkoli prej.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *